Historia

Avholmsbergets Historia

Platsen där Avholmsbergets restaurang ligger idag, upptäcktes och uppskattades redan i början av 1940-talet. Från berget, 210 m.ö.h, ser man över Dellensjöarna som bildades genom att en kilometerstor meteorit slog ner här för ca 90 miljoner år sedan.

Byns bönder lät uppföra en liten timrad stuga (idag s.k. Kaffestugan) för skydd mot väder och vind. Då fanns endast en liten gångstig uppför berget. I början av 1960-talet började kommunen diskutera en förbättring av platsen och möjlighet att ta sig upp till stugan för ortsbefolkning och turister. Man bröt en bilväg upp till den nuvarande utsiktsplatsen, drog in elektricitet och likaså vatten från en liten sjö i närheten.

1971 gjordes en tillbyggnad av stugan och man asfalterade vägen, allt för att kunna ta emot fler turister som nu började leta sig hit. Även en hel del turistbussar besökte berget som utflyktsmål.

Turismen ökade och i början på 1980-talet kom önskemål om att kunna servera mat på serveringen. Kommunen som då ägde stugan sålde till Ove och Marie Östberg som påbörjade en större tillbyggnad med ordentligt kök och högre kapacitet. Man borrade efter vatten och grävde avlopp och snart stod en ”året-runt-restaurang” klar med möjlighet att ta emot över 100 gäster.

Den fantastiska utsikten över Dellensjöarna har valts till en av Sveriges vackraste utsikter och är kanske världens mest sevärda meteoritkrater.

.

Avholmsberget_vy över Dellen_bg